Zes nominaties voor Bio-based Materiaal

14 apr 2020

Auteur: Agro en Chemie

Zes nominaties voor innovatieprijs

Zes nieuwe materialen en producten uit 17 toepassingen zijn genomineerd voor de innovatieprijs "Bio-based Material of the Year 2020". De drie winnaars worden gekozen aan het einde van de eerste dag van de online internationale conferentie over bio-based materialen, 12 Mei 2020.

AGRO en Chemie - Redactie Hürth

De wedstrijd wordt gesponsord door Yncoris Industrial Services. De zes geselecteerde kandidaten zijn:

bioORMOCER® (DE) – functionele barrièrecoatings
Fraunhofer ISC heeft een functionele barrièrecoating (ORMOCER®) ontwikkeld die monomateriaalverpakkingen mogelijk maakt, op papier en composteerbaar. Met deze coatings kunnen de eigenschappen worden bereikt die nodig zijn voor het verpakken van voedsel, cosmetica en farmaceutica. De verpakking is eenvoudig te recyclen of te composteren. bioORMOCER® is biogebaseerd en composteerbaar en maakt gebruik van bio-organische structuren uit groenafval of chitosan.

Huhtamaki Lurgan (UK/FI): Fresh – Biodegradeerbare verpakking voor kant-en-klaarmaaltijden
Fresh is een volledig biobased en biologisch afbreekbare maaltijdverpakking. Het is een kant-en-klare maaltijdschaal op basis van vezels, die functioneel is als alternatief voor zwart plastic, maar gemakkelijker te recyclen en gecertificeerd is voor thuiscompostering. Het is gemaakt van natuurlijke houtvezels die afkomstig zijn uit FSC-gecertificeerde en hernieuwbare Scandinavische bossen. Fresh is ontwikkeld in samenwerking met Huhtamaki, Saladworks (VK) en Södra (SE) via een door BBI JU gefinancierd Horizon 2020-project (februari 2017 – juli 2020). Het dienblad is voedselveilig, zowel ovenbestendig als magnetronbestendig, koeler om aan te raken, blijft stijf bij verhitting en natuurlijk esthetisch verantwoord. Trays worden in Noord-Ierland geproduceerd door Huhtamaki Lurgan met op maat gemaakte machines die zijn ontwikkeld door Huhtamaki-ingenieurs.

LAM’ON (BG): LAM’ON – Biodegradeerbare lamineerfolie
LAM’ON is een 100% biologisch afbreekbare lamineerfilm voor bedrukking en verpakking. Het is afgeleid van hernieuwbare bronnen zoals maïs. De lijmlaag die speciaal is ontwikkeld voor de behoeften van de industrie is volledig gifvrij. Het is ook oplosbaar in water en dat zal het recyclingproces vergemakkelijken. De productiemethode is vereenvoudigd op een manier die tijd en geld bespaart. LAM’ON biedt dezelfde resultaten, wordt gebruikt op dezelfde machines en wordt aangeboden tegen dezelfde prijsklasse als de momenteel gebruikte lamineerfolies.

Mondi Engineered Materials (AT): Biodegradeerbare nonwovens voor doekjes
Met de nieuwe Carded Airlaid Carded (CAC) -lijn van Mondi kan een volledig biologisch afbreekbare nonwoven voor doekjes worden geproduceerd. De nieuwe technologie maakt gebruik van 100% cellulose, wat resulteert in een niet-geweven materiaal dat zich gedraagt als een klassiek gesponnen kant. De CAC-lijn maakt het mogelijk om drie lagen in lijn te combineren tot een zeer functioneel en stabiel composietmateriaal. Het verbetert de duurzaamheid van non-wovens door pulp te gebruiken die een minder energie-intensieve grondstof is dan viscose, maar toch de eigenschappen van een 100% viscose-gebaseerd materiaal bereikt (bijv. Zachte en efficiënte reiniging). De nieuwe CAC-lijn zal begin 2021 operationeel zijn.

monta Klebebandwerk (DE): monta biopack® – zelfklevende tape
monta biopack® is het eerste gecertificeerde duurzame zelfklevende tape gemaakt in Duitsland. Gemaakt van ongeveer 90% hernieuwbare bronnen, de drager is een biobased PLA-film die is gecoat met een natuurrubberen kleefstof. Deze verpakkingstape breekt onder industriële composteeromstandigheden binnen enkele maanden biologisch af. monta biopack® voldoet aan de eisen op het gebied van desintegratie (compostering), biologische afbraak, ecotoxiciteit en materiaaleigenschappen van EN 13432, ASTM D 6400-04, AS 4736 (2006) en ISO 17088 (2012): gecertificeerd door TÜV Austria en bekroond met de "OK COMPOST INDUSTRIAL ”conformiteitsmarkering, monta biopack® is de milieuvriendelijke keuze voor het sluiten van kartonnen dozen, biologisch afbreekbare zakken en voor het bundelen van bloemen en tuinafval. De duurzame rollengte van 80 m en 1.200 m vermindert onnodig verpakkingsafval.

TENSAC (AR): ESTEN 80 – Biobased insecticide
ESTEN 80 is een biologisch gebaseerd insecticide en acaricide dat natuurlijk is, in direct contact met de insecten werkt en wordt verkregen door een proces waarbij de belangrijkste ingrediënten vetzuren zijn die zijn afgeleid van plantaardige oliën en sucrose. De verleende eigenschappen van volledig biologisch afbreekbaar maken het bijzonder geschikt voor Integral Pest Management (I.M.P). Het werkt niet alleen als insecticide / acaricide, maar ook als adjuvans dat de adhesie aan de toepassingsgewassen aanzienlijk verbetert. ESTEN 80 is speciaal bedoeld voor toepassing in citrus (bijv. Citroen, sinaasappel), druif, tomaat, tuinbouwgewassen, aardbei, bosbes, appel, peer, perzik, tabak, thee, olijven en walnoten. ESTEN 80 hecht zich aan het insect en vormt een film die op de beschermende laag inwerkt en deze oplost. De gevestigde "International Conference on Bio-based Materials”, 12–13 mei 2020 zal online worden gehouden en de deelnemers aan de conferentie zullen de winnaars van de innovatieprijs kiezen door middel van een online poll.