Wetenschap de straat op: ‘bouwhektentoonstelling’ geopend

Bouwhekken tonen voorbijgangers informatie over bio-economieproject

11 jun 2021

WILHELMSHAVEN In tijden waarin musea gesloten zijn en tentoonstellingen niet door kunnen gaan, gaat de wetenschap de straat op. Onder de titel ‘Bioökonomie findet Stadt’ kunnen voorbijgangers van bouwplaatsen in tien Duitse steden zich middels banners op bouwhekken laten informeren over onderwerpen op het gebied van bio-economie en innovatieonderzoek.

In Wilhelmshaven en Oldenburg organiseren de Jade Hochschule en het ‘Schlaue Haus Oldenburg’ de zogenaamde ‘bouwhektentoonstellingen’. De banners die daar aan bouwhekken gehangen worden, geven onder meer informatie over een deelproject van ons bio-economieproject. In dat deelproject wordt naar innovatieve manieren gezocht om met planten uit de regio biobased bouwstoffen te produceren. De banners in Wilhelmshaven zijn inmiddels zichtbaar; in Oldenburg worden ze in september aan bouwhekken gehangen.

De andere Duitse steden waar banners aan bouwhekken worden gehangen zijn Potsdam, Halle (Saale), Bochum, Bielefeld, Bremen, Karlsruhe, Regensburg en Siegen. In die steden zal vooral informatie over lopende stadsprojecten op de banners te zien zijn. Ook vragen als ‘Hoe kunnen we duurzamer leven?’, ‘Op welke manier draagt bio-economie bij aan het bedwingen van de klimaatcrsisis?’ en ‘Wat hebben algen, schimmels, gras, alternatieve bouwmaterialen en felle kleuren daarmee te maken?’ zullen op de banners worden beantwoord. De openluchttentoonstelling biedt voorbijgangers nog tot en met december verrassende inzichten.

Naast de bouwhektentoonstellingen worden in alle tien deelnemende steden evenementen rond het thema ‘Bioökonomie findet Stadt’ georganiseerd. Alle evenementen worden gestreamd, opgenomen en daarna digitaal beschikbaar gesteld op www.wissenschaft-in-der-stadt.de.

De tentoonstelling is niet alleen inhoudelijk, maar ook fysiek duurzaam. De bouwhekbanners zijn namelijk volledig gemaakt van gerecyclede petflessen en worden na afloop van de tentoonstelling hergebruikt bij diverse kunstprojecten.
De tentoonstelling is een van de 16 nieuwe financieringsprojecten in het kader van het ‘Wissenschaftsjahr 2020|21 – Bioökonomie’ van het Duitse Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF). Meer informatie is te vinden op: www.wissenschaft-in-der-stadt.de/biooekonomie.
Bij de opening waren o.a. Prof. Heinrich Wigger (Jade Hochschule, 2.v.l.) en Hansjörg Wieland (3N Kompetenzzentrum, rechts) aanwezig.