TROMMELEN, ERWTEN EN MEUBELDELEN

18 dec 2019

Trommelen, erwten en meubeldelen

Het project ‘Bio-economie – Groene Chemie’ biedt ondernemers met innovatieve ideeën de mogelijkheid om deel te nemen. De eerste drie projecten zijn inmiddels van start gegaan.

BAD NIEUWESCHANS – De eerste nieuwe projecten in het kader van het project ‘Bio-economie – Groene Chemie’ zijn goedgekeurd. Drie projectaanvragers presenteerden op het EDR-kantoor hun innovatieve ideeën aan het projectmanagement en een team van experts.

In het eerste project gaat het om de ontwikkeling van een duurzaam alternatief voor het maken van muziekinstrumenten die tot nu toe van tropisch hout gemaakt werden. De aanvrager, Stiggelbout Slagwerk Groningen, maakt onder meer Afrikaanse trommels, zogenaamde djembés. Het meeste hout voor deze instrumenten is afkomstig van hardhoutbomen in West-Afrika. Dit hout wordt steeds schaarser en duurder en het kappen van deze bomen schaadt bovendien de natuur. Met een haalbaarheidsstudie zal Jaap Stiggelbout samen met andere projectpartners onderzoeken of de instrumenten van biobased en duurzaam verbouwd materiaal gemaakt kunnen worden. Belangrijk is dat met dit nieuwe materiaal het vertrouwde geluid, het natuurlijke uiterlijk en andere eigenschappen van de instrumenten behouden blijven.

Het tweede project draait om het ‘winnen en gebruiken van zetmeel uit erwten’. De Emsland Stärke GmbH uit Emlichheim wil een innovatief proces ontwikkelen voor het verkrijgen van zetmeel met een hoog amylosegehalte uit gele erwten. Dit zal eerst in een laboratoriumsetting gebeuren. Een volgende stap is het karakteriseren van de nieuw verkregen grondstof in het eigen laboratorium en in een Nederlands competentiecentrum. Ten slotte zullen ook de mogelijke toepassingen worden onderzocht.

In het derde project zullen door de firma fm Kunststofftechnik uit Bösel met natuurlijke vezels gevulde meubeldelen gemaakt worden. De deuren van kasten voor kopieerapparaten werden tot nu toe nog van kunststof op aardoliebasis gemaakt. Het doel is om de deuren te vervangen door deuren die grotendeels van biopolymeren gemaakt zijn. Deze deuren worden gemaakt met compacte spuitgiettechnologie. In overeenstemming met de wensen van de klant is het ook de bedoeling om het uiterlijk van de deuren te verbeteren. De vezelinhoud leidt namelijk tot ongewenste kleurveranderingen en is bovendien zichtbaar, aangezien een dunne plastic standaardcoating de vulling van biopolymeren bedekt.