Terugblik: EcoInnovation congres

Het 3N Kompetenzzentrum organiseerde het internationale symposium.

21 mrt 2022

PAPENBURG Ongeveer 100 bezoekers hebben donderdag deelgenomen aan het congres bij de Alte Werft in Papenburg. Internationale deskundigen presenteerden resultaten en ervaringen uit onderzoek en praktijk over innovatieve bio-economie- en klimaatconcepten in de landbouw en het bedrijfsleven. hoofdthema's waren onder andere "bio-economie en duurzame hulpbronnen" en "paludicultuur", waarbij ook de resultaten van het project "Bio-economie - Groene chemie" werden gepresenteerd en een blik werd geworpen op de toekomst van de Circulaire Bio-economie in het Interreg VI-programma.
Anita Buijs en Karin Eden heetten de projectpartners welkom en beantwoordden vragen van moderator Frans Debets. Met een video gaven zij inzicht in enkele activiteiten in het bio-economieproject. 
Bekijk de video
Ilona Heijen, programmamanager EDR/Interreg, informeerde over de voor de congresgangers relevante speerpunten in het toekomstige Interreg VI A-programma, waarvoor het startsein op 20 april zal worden gegeven. Sven Stielstra van de BIO Cooperative Groningen presenteerde onderwerpen die in het toekomstige programma van het bio-economie netwerk gerealiseerd zullen worden.
André Heeres, lector aan de Hanzehogeschool Groningen, informeerde over materialen en kunststoffen uit restmateriaalstromen. Tijdens zijn lezing over duurzame biogebaseerde composieten met natuurlijke vezels presenteerde professor Jörg Müssig van de hogeschool van Bremen ook de resultaten in het kader van het bio-economieproject.
Professor Heinrich Wigger van de Jade Hogeschool Oldenburg informeerde over Typha als bouwproduct en het onderzoek in het project met sensortechnologie naar de eigenschappen van de nieuwe isolatiematerialen in het modulaire huis in Werlte. David Schrand presenteerde de in het kader van het bio-economieproject ontwikkelde koelbox van duurzame materialen; voor de vermarkting heeft hij de firma Waldpack GmbH in Werlte opgericht. Sytze Keuning (Bioclear Earth) presenteerde het innovatieve biobeton, dat wordt geproduceerd met bacteriën. Bas Krins (Senbis) informeerde over touwen en koorden die in zee afbreekbaar zijn. Bart Labrie (HP Moulding) toonde een biologisch afbreekbare drinkbeker die ook visueel aantrekkelijk is en in de toekomst plastic wegwerpbekers zal vervangen op festivals. Daarnaast informeerde Tjeerd Veenhoven over productontwikkelingen uit de paludicultuur en presenteerde onder meer het idee om babyluiers duurzaam te ontwerpen met veenmos.

 


Op het congres bespraken (v.l.) Frans Debets, Ilona Heijen (EDR/Interreg), Cor Kamminga (Ecoras) en Prof. Dr. Ludwig Theuvsen (Niedersächsisches Ministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz) strategieën voor de verdere ontwikkeling van de bio-economie in de Eems Dollard Regio. Foto's: Karin Eden (EDR)

IJzebrand Rijzebol (links), gedeputeerde Economische Zaken en Financiën van de provincie Groningen, sprak als ervaren landbouwer een welkomstwoord uit.