Duurzame wanden zweven in hemelsblauwe lucht

Nieuwe isolatiematerialen in experimenteel huis getest

17 aug 2020

Auteur: Karin Eden

WERLTE / OLDENBURG / EEMS DOLLARD REGIO Onder een stralend blauwe hemel en bij warme temperaturen heeft het bedrijf Holzbau Janssen onlangs in Werlte een huis opgebouwd uit een modulair systeem. De wanden, die met nieuwe duurzame isolatiematerialen zijn gevuld, werden met een kraan op een platform gehesen. Het "modul huis" is onderdeel van het Duits-Nederlandse door de EU ondersteunde INTERREG V A-project ‘Bio-economie – Groene chemie’.

De Jadehochschule Oldenburg heeft sensoren in de wanden ingebouwd om kennis over de isolatie-eigenschappen van de nieuwe materialen in te winnen. Verhakselde Typha (lisdodde) wordt onder meer met houtvezels vermengd om de eigenschappen van de Typha te verbeteren. Om de isolatiewaardes van onder meer cellulose, zuivere houtwol en mineraalwol onder dezelfde omstandigheden te kunnen testen, zijn de materialen naast elkaar in de wanden geplaatst. De materialen worden door houten balken van elkaar gescheiden.

Vooraf was al duidelijk dat de nieuwe materialen, mits op de juiste manier geproduceerd en gemonteerd, een aanzienlijk technologisch en praktisch alternatief vormen voor de tot op heden gebruikte producten. Het is belangrijk om het fijnstof uit de verhakselde plantenresten te verwijderen en bij het inblazen van de Typha houtwol als ondersteunende vezel toe te voegen, vertelt Rolf Janssen van Holzbau Janssen.

Tentoonstelling
De resultaten van dit grootschalige onderzoek worden in een later stadium in het 3N Kompentenzzentrum in Werlte gepresenteerd. Ook de presentatie van de nieuwe materialen en de verspreiding van nieuwe kennis zijn onderdeel van dit project. Dit is belangrijk omdat bouwbedrijven daardoor in de toekomst sneller voor duurzame materialen zullen kiezen.

Vermijden van schadelijke stoffen
Bij biobased bouwen gaat het echter niet alleen om isolerende materialen. Ook het vermijden van schadelijke stoffen, zoals giftige lijmen, is belangrijk. Ook hiervoor is er met biobased lijm een alternatief voorhanden. Momenteel wordt deze lijm door het bedrijf Plantics in Arnhem getest.
De dragende elementen in het gebouw, die van oudsher van beton, staal en hout zijn gemaakt, vormen nog een grote uitdaging. In dit project worden ook duurzame alternatieven voor deze elementen onderzocht en getest.  
tet.  

Een wand zweeft in de lucht - het huis werd in een paar uur in elkaar gezet. Foto: Karin Eden (EDR)

Diverse mengsels van nieuwe isolatiematerialen worden getest. De vastgestelde eigenschappen zullen door de Jadehochschule Oldenburg geanalyseerd worden. Foto: Karin Eden (EDR)