Bioplastics uit suikerbieten

15 apr 2020

Auteur: Agro en Chemie

Bioplastics uit suikerbieten

In samenwerking met de provincie Drenthe en gemeente Emmen maakte Daan Borjeson (Noordtij) onlangs een film over de Noord-Nederlandse bijdrage aan het Europese Horizon 2020-project BLOOM.

Agro en Chemie Redactie / Emmen

BLOOM is gericht op het bevorderen van kennis en bewustzijn van Europese burgers op het gebied van de bioeconomie. Consortiumpartners uit vijf Europese landen doen hieraan mee, elk met een eigen aandachtsgebied. In Nederland is dit biobased chemicaliën en bioplastics. In de video wordt op een laagdrempelige manier uitleg gegeven over dit onderwerp. Dat gebeurt aan de hand van voorbeelden: suikerbieten als grondstof voor de productie van biobased 3D printerinkt, een project waar lector Duurzame Kunststoffen Jan Jager (NHL Stenden/Green PAC ) aan werkt.
Ook wordt een bezoek gebracht aan Senbis Polymer Innovations in Emmen, waar onder meer biobased garens worden ontwikkeld voor toepassingen in de tuinbouw.
Hariette Bos (Wageningen Universiteit & Research) gaat in de video dieper in op de rol van biomassa als vervanger voor fossiele grondstoffen en het veronderstelde spanningsveld tussen materiaal- en voedselproductie. De video ‘Bioplastics from Sugar Beets’ is te bekijken op Youtube.  

Beeld: BLOOM/vlnr. Daan Borjeson, Jan Jager

 

LINK Video: https://www.youtube.com/watch?v=jOgPi2y8K_I&feature=youtu.be